2011-02-22

Vecka 16

Idag är det faktiskt sista dagen på vecka 16, imorgon går jag alltså in i vecka 17 och om 2veckor och 2 dagar har vi tid för Rutin UL i gävle, tiden går fort så snart ligger jag väl där och skriker i en lustgasmask igen.Familjelivs graviditetskalender:

Vecka 16: 16 feb - 22 feb 2011

Vecka 16
Kroppen: Den här perioden är ofta en roligare tid av graviditeten och många känner sig lite piggare igen. En del som fött barn förut kan känna att något rör sig i magen, det kan kännas som pirrande bubblor eller som en fisk som spritter till.
Ditt hjärta pumpar 20 procent mer blod än tidigare och det kommer att öka betydligt fram till i slutet av graviditeten.

Fostret: Fostret mäter cirka 16 centimeter och väger omkring 100 gram. Fingernaglar har bildats och fostret kan rynka pannan, röra ögonen och svälja. Fostret kan även ta tag i navelsträngen och börja undersöka det vattenfyllda rummet som det befinner sig i. Det omges av ungefär 300 milliliter vatten som byts ut flera gånger per dygn vilket behövs eftersom fostret kissar ungefär med 45 minuters mellanrum. Vattnet fungerar även som stötdämpare.
Redan nu har barnet troligtvis utvecklat sitt smaksinne. Barnet kan höra och rycker till om något plötsligt ljud uppträder nära magen. Ljudnivån inne i magen är annars ungefär lika hög som när man står på en trafikerad gata i staden eftersom alla ljud i mammans kropp förstärks i fostervattnet.

Faktagranskad av Gudrun Abascal, chefsbarnmorska på BB Stockholm och författare till böckerna ”Att föda” och ” Att möta förlossningssmärtan”.
Denna vecka har sammandragningarna "dragit igång" (haha) men det är ju inget som gör ont, känns mer obehagligt ibland. Rör jag mig mycket får jag foglossning och lite andra krämpor men vi tar fortfarande ca 1 promenad i veckan iaf å så får jag känna efter i kroppen hur långt jag orkar gå.


//H

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...