2011-04-19

Vecka 24

sista dagen på vecka 24 å tänkte hinna slänga in ett blogginlägg då jag missat ett par veckor :-/Kroppen: Om du hittills inte funderat så mycket över det här med att vänta barn, blir det mer uppenbart nu när magen blir större. Du har nu gått upp 5–7 kilo, vissa ännu mer. Det är vanligt med ryggproblem, till exempel att du känner dig trött eller har ont i svanken. Foglossning är en annan vanlig åkomma under graviditeten. Det beror på att brosket i fogarna som håller ihop bäckenbenen luckras upp något av graviditetshormonerna för att ge plats åt barnet när det sedan ska födas. Man blir överrörlig i bäckenlederna och kan få smärta och inflammation när bäckenbenen gnider mot varandra. Skulle det drabba dig får du försöka ta det lugnare och anpassa dig till vad kroppen klarar av. Efter förlossningen är det extra viktigt att inte belasta bäckenet för mycket genom att till exempel bära tungt, på så sätt kan fogarna läka. Man kan känna av hur livmodern drar ihop sig och blir stel ibland, så kallade förvärkar, livmodern tränar på detta sätt upp sig inför förlossningen. Ibland kan vibrationer eller gropigt underlag från när man åker bil framkalla förvärkar, men det är helt naturligt.

Barnet: Vikten har ökat markant på senare tid och barnet väger nu runt 600 gram och är cirka 30 centimeter långt. Barnet ska de resterande veckorna femdubbla sin vikt. Nu utvecklas svettkörtlar, men huden är fortfarande så pass tunn med bara lite fett så det ljumna vattnet är perfekt. Naglar på både fingrar och tår börjar växa ut.

Faktagranskad av Gudrun Abascal, chefsbarnmorska på BB Stockholm och författare till böckerna ”Att föda” och ” Att möta förlossningssmärtan”.


Egna anteckningar/bild:

2011-04-14: jodå, känner av både foglossning och sammandragningar/förvärkar just nu, mest för att det blev både stress och fysiskt jobb denna vecka, när jag tar det lugnt å så så är det itne så mycket krämpor men efter en heldag med att bära, lyfta och sitta på huk m.m. så har jag massor med foglossning bak vid svanskotan.

2011-04-16: har precis beställt en liten elektrisk bröstpump, tänker inte sitta med handpumpen i flera månader som med edit och denna gången så lever jag inte i sagolandet att det kanske kommer fungera denna gången, tänker självklart prova, å amningen direkt på förlossningen har varit fantastisk med båda tjejerna plus att det ju är bra för å få igång mjölken ordentligt så om ett mirakel sker så kanske amningen bara flyter på, annars så har jag nu min trogna vän pumpen igen

Vagga, vagn, pump m.m. är fixat å idag hittade jag en bumbo inkl bord för 300kr som jag nog slipper betala nån frakt på så sen är vi nästan klara inför bebisens ankomst, fast inget av detta harjag ju förståss fått hem än, haha men det är ju klart ändå är ju 115 dagar kvar (+-14)


///H

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...