2011-03-11

Vecka 19 och ultraljud

Ja nu är jag då i vecka 19, idag är det 18+2 för att vara exakt :-) igår hade vi tid för Rutin Ultraljudet i Gävle och det var precis som jag visste sen brudarna HELT fantastiskt att få se vårat lilla frö där inne som sprattlade med benen, drack fostervatten och grejade på :-) var underbart att H*n var vaken å livlig så jag fick känna sparkar samtidigt som jag såg dem på skärmen, lättare att fatta att jag känner rätt då och att jag itne bara inbillar mig :-)


våran söta lilla ailen rakt framifrån :-)


profilen:
hela bebisen, ryggraden högst upp och längst ner är det ett ben :-)


Kroppen: Nu börjar du komma halvvägs genom graviditeten. Det kan vara bra att reflektera över sin livssituation och det som ska komma. Tanken förändras från ”nu är jag gravid” till att ”nu väntar jag barn”.
Blodvärdet sjunker och barnet behöver mycket järn. Nästan alla gravida kvinnor behöver ta järntillskott. Blodtrycket kontrolleras regelbundet på barnmorskemottagningen. Det är vanligt att det sjunker lite, eller stannar på samma nivå som tidigare. Om blodtrycket går upp kan det vara ett tecken på havandeskapsförgiftning.
Livmodern växer allt mer och magen börjar få en rund form i profil. Vissa kvinnor kan känna av foglossning omkring den här tidpunkten. Det kan yttra sig som en diffus värk runt bäcken och neråt låren. Under senare delen av graviditeten kan man få problem med ryggen, man kan till viss del motverka det genom allsidig kroppsträning som dessutom gör att man får bättre kondition.

Fostret: Små, ljusa hårstrån så kallade lanugohår täcker kroppen och till och med undersidan av fötterna. Det fina fjunet kan finnas kvar på vissa delar av kroppen efter födseln, t.ex på ovansidan av öronen. Ögonbrynen och ögonfransarna börjar markeras och på barnets fingertoppar finns helt unika fingeravtryck. Benen har nu kommit ifatt och är i rätt proportion till kroppen. Barnet ser ut som en färdig människa, i miniatyr.
Egna anteckningar/bild: Vecka 19

2011-03-10: UL i gävle kl: 10:30. Å vad underbart det var att få kika på lilla fröet i magen idag. H'n sprattlade konstant och låg som en ostkrok med fötterna nästan ända uppe i ansiktet. Alla delar såg fina ut och satt där de skulle, BM som gjorde ulet var fantastisk tyckte vi båda, hon visade allt och förklarade allt, så nu fick vi se mer än bara hjärta, hjärna och amgsäck m.m. nu var det aorta, navel-ven, förmak m.m. m.m. Fick 5 bilder av den lilla men 2 av dem är likadana så egentligen är det bara 4.
BF blev inte flyttat alls så det är kvar vid samma som enligt sista mensen, 9/8.Så är det alltås nu i magen :-) närmar oss halvvägs med stormsteg och det känns overkligt :-) men nu har man ju fått en lite bättre glimt av vem som ska komma ut till oss och förgylla våra liv ännumer. Matilda längtar som en tok och edit pratar konstant om bebisar, och tror att hon åxå har en bebis i magen.

//H

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...