2011-03-22

Vecka 20

Idag är det sista dagen på vecka 20 och alltså så har jag nu när denna dag är slut gått halvvägs till den beräknade dagen :-) 20 fulla veckor. 140dagar kvar enligt räknaren, men jag trooor att de är 145 dagar kvar ;-)

Älskar att våren börjar komma alldeles lagom till att vinterjackan börjar bli tajt över magen, skönt att för en gångs skull inte behöva klä mig i fredriks gigantiska skoterjacka sista månaderna.

Snälla Elin slängde av några bilder på mig i söndags när jag var dit för att lämna Matilda på en lekträff :-)


Kroppen: Det börjar synas att du är gravid även utanpå kläderna. På vissa börjar naveln sticka ut en aning.
Vissa lider av halsbränna och förstoppning, vilket är helt naturligt. Det orsakas av att musklerna runt tarmarna och magmunnen inte är lika strama som förut. Motion, rätt kost och att hoppa över kaffe och stark mat kan underlätta. Man får också lättare hål i tänderna och ibland svullet eller blödande tandkött.
På de rutinmässiga barnmorskebesöken brukar man göra en del undersökningar för att följa fosterutvecklingen och för att se eventuella avvikelser i mammans hälsa.
Vid varje besök mäter man blodtrycket, kontroller barnets hjärtljud och mäter mammans mage. Vid vissa besök kontrolleras även blodvärdet, urinprov och blodsocker hos mamman.
På vissa barnmorskemottagningar ordnas ett gruppmöte, där man får information om föräldraförsäkring, kosthållning, amning med mera. Man kan också prata om hur man kan lindra besvär från rygg och bäcken. Du kan till exempel få hyra ett stödbälte för att minska bäckenbesvär.

Fostret:
Fostret växer mycket under den här tiden och är cirka 25 centimeter långt och väger runt 250 gram.
Huden utvecklar nu ett gelélikande lager som kallas vernix, det skyddar huden från fostervattnet. Under mjölktänderna bildas de permanenta tänderna.

Faktagranskad av Gudrun Abascal, chefsbarnmorska på BB Stockholm och författare till böckerna ”Att föda” och ” Att möta förlossningssmärtan”.
Egna anteckningar/bild: 

2011-03-19: snart halvvägs till bf, känner sparkar hela dagarna nu och börjar få koll på bebisens vakentider, å de är ju exakt lika som de andra tvås, det blir en till kvällspigg och morgontrött bebis sparkar jämt då jag kör bil dock så kanske blir en biltokig liten krabat

2011-03-20: tänkte skriva upp att bebis sparkar hela tiden rakt frammåt ca 5cm nedanför naveln precis i mitten eller lite på vänstra sidan. på UL låg h*n med rumpan åt höger och huvudet åt vänster rakt över liksom och med magen/benen rakt frammåt mot magen.
///H

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...