2008-07-17

Vecka 13


Vecka 13 - 13 jul - 19 jul 2008

Kroppen:
 Nu är gränsen för den andra trimestern och då är det rimligt att gå upp 300-400 gram/vecka. Nu brukar illamående och den värsta tröttheten avta. Vissa kan redan känna fosterrörelser, men det är ganska ovanligt. Det är svårt att urskilja fosterrörelser från vanligt bubbel i magen. När man ligger stilla i sängen kan det vara lättare, känner man ett litet sprattel en bit nedanför naveln och det inte åtföljs av något kurrande ljud är det mycket troligt att det är just fostret som rör sig.

Fostret: Benvävnad skapas och revben kan ses på ultraljud. Fostret kan öppna och stänga sin mun, suga och svälja, gäspa och sträcka på hela kroppen. Lungorna är färdiga och fostret börjar röra på bröstkorgen som om det andades, men syret kommer genom blodet. Att fostret tränar att andas i vatten är bra för lungorna, från samma ögonblick barnet kommer ut och navelsträngen klipps av så måste andningen fungera perfekt. Vattnet trycks ut ur lungorna precis vid förlossningsögonblicket och från att vara vattenvarelse börjar barnet andas luft genom munnen och näsan.

Egna anteckningar/bild:
Vecka 132008-07-14 - å vad skönt de är å ha paserat de första 12 veckorna!
känns verkligen som en stor milstolpe.
 att jag dessutom inte blött en droppe mer sen 2 veckor tillbaka och bara haft samandragning 1 enda gång känns åxå superbra.

Hittills ingen viktuppgång, snarare ner litelite.
nästa tid är UL den 11/8 så det är ju bara 1 månad bort nu.

2008-07-15 kände ett litet fladder i magen ikväll.
Känns otroligt att känna så pass tidigt denna gången men vet ju mer hur de ska kännas nu 
det var iaf som ett litet lätt fladder som kittlade inne i nedre delen av magen å sen blev det helt lungt.

2008-07-17, verkar nu ligga ca +-0kg men vissa dagar är de ner 0,5kg men hittills visar inte vågen på + iaf Det där var hämtat från familjelivs graviditetskalender å nu så kommer de lite mera magbilder:

    


Tack snälla Pylle/elin för alla fina foton :-D

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...