2011-01-26

Vecka 13

idag går jag in i vecka 13 (12+0) vilket också innebär att den mest riskabla perioden för bebisen är över och man kan till viss del pusta ut :-)

Såhär skriver Familjeliv om vecka 13:

"Kroppen: Nu börjar den andra delen av graviditeten och känslan av att vänta barn har ofta infunnit sig. Du känner dig lite lugnare, då största risken för missfall är över.
Det är rimligt att gå upp 300-400 gram/vecka. Nu brukar illamåendekänslorna och den värsta tröttheten avta. Vissa kan redan känna fosterrörelser, men det är ganska ovanligt. Det är svårt att skilja fosterrörelser från vanligt bubbel i magen. När man ligger stilla i sängen kan det vara lättare, känner man ett litet sprattel en bit nedanför naveln och det inte åtföljs av något kurrande ljud är det mycket troligt att det är just fostret som rör sig.
Tänk på att ta hand om dig själv och vila lite extra. Arbete och fysisk aktivitet är helt ok, men undvik stress.

Fostret: Benvävnad skapas och revben kan ses på ultraljud. Fostret kan öppna och stänga sin mun, suga och svälja, gäspa och sträcka på hela kroppen. Lungorna är färdiga och fostret börjar röra på bröstkorgen som om det andades, men syret kommer genom blodet. Att fostret tränar att andas i vatten är bra för lungorna, från samma ögonblick barnet kommer ut och navelsträngen klipps av så måste andningen fungera perfekt. Vattnet trycks ut ur lungorna precis vid förlossningsögonblicket och från att vara vattenvarelse börjar barnet andas luft genom munnen och näsan. Hos flickorna finns nu miljoner ägganlag i de omogna äggstockarna och pojkarna börjar bilda manligt könshormon."

Jag mår riktigt bra, längtar efter första rörelserna där innifrån och har nedräkning inför UL. Magen är som en lite boll men står still (tror jag) i storlek. Edit har börjat prata massor om detta med bebisar och att mamma har en bebis i magen. Matilda är självklart helt med på noterna nu och ritar massa teckningar med mig på och så en liten bebis innuti min mage. Matilda är den som hela tiden säger åt Edit att klappa på bebisen m.m. m.m. så edit klappar å pussar å busar med magen :-)

///H

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...