2011-05-13

Vecka 28

det rullar på å jag börjar känna mig lite rultig :-p sväller av vätska i vaderna men det värsta just nu är nog sammandragningarna och foglossningen i fogen bak. Lilla "gösta sprattlar massor men nu känner man att det är trängre där inne, det är mer som att h*n trycker till med olika kroppsdelar, inte så mycket rena sparkar. Idag hade vi en "lekdag" med Elin, Ester och Herman så då lyckades jag få hjälp med lite magfotografering av bästa Elin :-)


Vecka 28: 11 maj - 17 maj 2011


Vecka 28
Kroppen: Livmodern är nu så stor att den påverkar hur du kan röra dig. Du kan fortfarande vara aktiv, men kroppen säger ifrån om du tar i för mycket. Då kan du få sammandragningar vilket innebär att livmodern drar ihop sig och blir hård. Det kan komma när du går fort eller är kissnödig. En sammandragning håller i sig i 10–30 sekunder, för att den ska släppa behöver du stanna upp. Om sammandragningarna börjar göra ont kan det vara ett tecken på att livmodertappen håller på att mjuka upp sig. Det bör kontrolleras hos läkare eller barnmorska.
Framöver blir besöken hos barnmorskan allt tätare. Man ser över att Symfus-fundusmåttet går uppåt i den takt som det ska och att kroppens värden är goda. Man kontrollerar järnhalten i blodet, sockerhalten, blodtryck och fosterljud.
Nu kan du få humörsvängningar igen, när kroppen börjar kännas tyngre och magen mer otymplig.

Barnet: Barnet väger nu cirka 1000 gram och längden är omkring 35 centimeter och fötterna mäter fem centimeter. Hårstråna på huvudet är ganska långa. Mjölktänderna under tandköttet är färdiga. Barnet ökar nu i vikt cirka 27 gram per dag och har börjat drömma. Vad tror du att ditt barn drömmer om?
Faktagranskad av Gudrun Abascal, chefsbarnmorska på BB Stockholm och författare till böckerna ”Att föda” och ” Att möta förlossningssmärtan”.


Ja nu är det som en färdig bebis där inne en liten människa som sover och drömmer och har hår m.m. Så underbart att få vara med om det här igen!

///H

2 kommentarer:

Maria sa...

Tänker d spara håret, eller? Bra det i så fall, så det inte blir fler förväxlingar... ;-) Kram vännen. :-)

Karin sa...

Vilka fina foton!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...