2008-10-04

Vecka 25


Är snabb med vecka 25 uppdateringen då jag fotade lite idag i de fina höstfärgerna :-) Matilda och jag är ensamma hemma hela helgen ända tills imorgon kl 22:00 ungefär å han åkte redan igår vid 15:00 så han har inte hunnit umgås mycket med tildan mellan denna resa å spanienresan.

Men Matilda har fått prata i telefon med sin pappa iaf både igår å idag :-) det tycker hon är jättekul.
Vecka 25 - 3 okt - 9 okt 2008
Kroppen: Placeringen av livmodern är vid denna tidpungt ungefär 2-3 fingerbredder ovanför naveln. Barnmorskan mäter magens mått på ett speciellt sätt som kallas symfys-fundus mått. Man mäter det från blygdbenets topp upp till livmoderns övre del. Siffran skrivs upp och bildar sedan en alldeles egen tillväxtkurva. Vid den här tidpunkten är det vanligt att man får höra barnets hjärtljud på MVC för första gången, genom en apparat som gör att ljudet hörs i hela rummet. Barnets puls ligger omkring 140-150 och hjärtljudet låter som en galloperande häst.

Barnet: De flesta av barnets organ är färdigutvecklade vid denna tidpunkt och barnet kan nu överleva om det skulle födas. För tidigt födda barn har emellertid svårt att hålla värmen och lungorna är långt ifrån färdigutvecklade. Om man misstänker för tidig födsel kan mamman få cortisonbehandling för att påskynda lungutvecklingen. När barnet är fött måste det sedan behandlas på neonatalavdelning tills lungorna är färdigutvecklade. Könsorganen för både pojkar och flickor är färdigutvecklade.

Egna anteckningar/bild:
2008-10-03: helt otroligt att det är vecka 25 redan, sista månaden har gått snabbt, före det tyckte jag det gick alldeles lagom men nu har vi haft så mycket att stå i så det har rusat fram.

vikt: +3,5kgKramkram

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...