2008-11-13

Vecka 30


Idag är sista dagen p åvecka 30, så jag har nu gått i stort sett 30 hela veckor av 40 (till bf) så nu är det 1/4 kvar :-) har dennas sista vecka fått känna av diverse gravidkrämpor som denna graviditets första sendrag, foglossning å lite annat smått å gott :-)

Vecka 30 - 7 nov - 13 nov 2008
Kroppen: Det är vanligt att brösten läcker råmjölk "kolostrum" redan nu. Det brukar inte vara fråga om några stora mängder, men det kan det vara bra att införskaffa en skön amningsbehå utan byglar som du kan ha om natten.
Om förvärkarna upplevs som smärtsamma är det en signal om att allt inte står rätt till. Detta inträffar vanligtvis efter en lång arbetsdag eller då du är jäktad. Ta det lite lugnare och förkorta gärna dina arbetsdagar. Om du får kraftiga sammandragningar brukar man kontrollera livmoderhalsen för att se att den inte är försvagad och öppnar sig i förtid. Om så är fallet kan sjukskrivning vara aktuellt för att man ska kunna vila. Ibland rekommenderas en kortare tids sjukhusvistelse och/eller läkemedel som stoppar sammandragningarna.

Barnet: Barnet vaggas till sömns av mammans rörelser och vaknar ofta när hon lägger sig. Den dygnsrytm som barnet har i slutet av graviditeten kan även hålla i sig efter födseln, men det är inte säkert. Barnet hör många ljud innefrån mammans kropp, bl.a ljud från mammans hjärta och mage. Ljud från magen kan i vissa fall uppgå till så mycket som 80 decibel vilket kan jämföras med en krafigt trafikerad gata. Nu ska barnet få mer hull och gå upp i vikt, men längden kommer endast öka marginellt.

Egna anteckningar:
2008-11-07: Min bm är ledig, fick prata med annan bm och hon trodde på en blandning mellan att det blivit tyngre så det trycker på neråt och att det även är fogen mitt fram som spökar. Jag skulle prova stödbälte men även försöka stärka muskulaturen (???) om det inte blir bättre eller om de kraftiga sammandragningarna återkommer så måste jag höra av mig direkt för dessa hade ju inte med foglossning att göra utan kanske överansträgning men som sagt återkommer de så skulle jag ringa eller komma in direkt.

2008-11-09: det onda neråt blir bättre å bättre hela tiden tycker jag desto längre tid det går, det var nått som itne var riktigt bra i onsdags när jag hade mina onda sammandragningar/förvärkar som gjorde att de gjorde ont neråt efteråt. Sen har jag ju foglossning i fogen fram åxå men det är två olika saker det känner ju JAG även om den BM jag pratade med verkade tycka att allt skulle bli bra av ett foglossningsbälte även SD  de tror ju inte riktigt jag. Jag får lyssna lite mera på min kropp helt enkelt å inte ta ut mig i onödan, Fredrik får hinda mig ofta från att lyfta tildan när han är med för jag glömmer bort mig.

2008-11-11: mår mycket bättre på alla sätt och vis, trots trötthet idag. Har fått mitt foglossningsbälte idag åxå så nu ska jag försöka använda mig av det  För varje dag de gått sen sammandragningarna i onsdags så har smärtan neråt blivit mildare å mildare hela tiden! det som är kvar är ju foglossningen fram men de är skillnad på ont i underlivet å ont i fogen så måste ta ett snack med min riktiga bm å säga att jag tyckte de var dålig respons jag fick när jag ÄNTLIGEN fick tag på nån på telefon förra veckan!

2008-11-12: föräldrautb nr2 13:00

Inatt hade jag denna graviditets första sendrag i vaden, hade de varje natt sista 3-4 månaderna med tildan så det är senare de dykt upp nu iaf å hoppas på att de inte blir hela tiden. alla andra krämpor är typ helt borta nu. Idag är de föräldrautbildning så då ska jag nämna veckan som gått.

vikt: +7kg


Kramar

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...